عوارض جوش های زیر پوستی
جوشها اغلب در ناحیه صورت ایجاد میشوند اما جوشهای زیرپوستی عمدتاً در قسمت بالاتنه و بازوها ایجاد می شوند. به طور کلی ۸۰ درصد نوجوانان و جوانان بین سنین ۱۱ تا ۳۰ سالگی دچار جوش میشوند اما جوشهای زیرپوستی شکل شدید این مشکل است که افراد کمتری را مبتلا مینماید.
جدا از درد، التهاب و ظاهر نامطلوبی که این جوش ها در صورت یا باقی نقاط بدن ایجاد میکنند در نوجوانان و جوانان موجب احساس خجالت و شرم شده و در برخی موارد با کاهش اعتماد به نفس آنها مانع از حضور آنها در جمعهای دوستانه و اجتماعی میشود.
علل ایجاد جوشهای زیرپوستی
منافذ پوست غدد چربی دارند که مادهای به نام سبوم را ترشح مینمایند. در حالت عادی، ترشحات طبیعی سبوم موجب محافظت از فولیکولهای مو و پوست میشود اما در مواردی که تولید و ترشح سبوم بیش از حد باشد میتواند موجب مسدود شدن منافذ پوست شود، عواملی که منجر به این روند میشوند عبارتند از:
تغییرات هورمونی
بزرگترین عامل ایجاد کننده جوشهای زیر پوستی تغییرات هورمونی میباشد، نوجوانان بیشترین تغییرات هورمونی را در سن بلوغ تجربه مینمایند. در سن بلوغ میزان هورمون آندروژن به طور چشمگیری افزایش مییابد که این عامل منجر به افزایش تولید سبوم و رشد سلولهای پوست میشود.
اما تنها نوجوانان نیستند که تغییرات هورمونی را تجربه میکنند، خانمها در طی روزهای مختلف چرخه قاعدگی، بارداری، در روشهای مختلف کنترل بارداری و هورمون درمانی نیز دچار نوسانات هورمونی میشوند که تمام این عوامل میتواند منجر به ایجاد جوشهای زیر پوستی شود.
غدد چربی بیش فعال
فعالیت بیش از حد این غدد موجب تجمع چربی زیر پوست میشوند، افزایش میزان چربیهای ترشح شده موجب انسداد منافذ پوست و ایجاد جوشهای زیر پوستی میشود
باکتریها
برخی از عوامل میکروبی مانند باکتریها جزء دلایل اصلی بروز جوشهای زیر پوستی هستند
لوازم آرایشی
انواع کرم، پودر، لوسیون، پاک کننده، سایه و …. میتوانند موجب بروز جوشهای زیر پوستی شوند، این مواد به دلیل اینکه موجب بسته شدن منافذ پوست میشوند مانع ار ترشح سبوم از سلولهای پوستی میشوند و در نتیجه با انسداد منافذ پوست منجر به ایجاد جوشهای زیر پوستی می شوند.
لباسهای نامناسب
همان طور که پیشتر گفتیم جوشهای زیر پوستی در مناطق بالاتنه مانند کمر، روی قفسه سینه و بازوها بیشتر دیده میشوند، گاهی اوقات پوشیدن لباسهای تنگ و چسبناک یا لباسهایی که دارای الیاف مصنوعی هستند میتوانند منجر به بسته شدن منافذ پوست در این مناطق شدن و در نهایت باعث ایجاد جوشهای زیر پوستی شوند.
سطوح بالای رطوبت و تعریق
رطوبت هوا و یا عرق کردن موجب بسته شدن منافذ پوست و عدم اکسیژن رسانی به پوست می شود که در نهایت منجر به بروز جوشهای زیرپوستی میشود.
عوامل ژنتیکی
برخی از افراد به صورت ژنتیکی مستعد ابتلا به جوشهای زیر پوستی هستند و این موضوع فارغ از شرایط محیطی میباشد، هرچند شرایط و عواملی که نام بردیم موجب افزایش ابتلاء به جوشهای زیرپوستی در این افراد خواهد شد. بنابراین اگر والدین شما دچار جوشهای زیر پوستی هستند به احتمال زیاد شما هم مبتلا به این جوشها خواهید بود.
مصرف برخی داروها و مواد شیمیایی
برخی داروها مانند کورتیکواستروئیدها، لیتیوم، فنی توئین و ایزونیازید شرایطی را ایجاد میکنند که منجر به بروز جوشهای زیر پوستی میشوند.
در گذشته عواملی مانند مصرف شکلات، غذاهای چرب، بهداشت ضعیف و شستشوی ناکافی بدن، خودارضایی و رابطه جنسی را به عنوان عوامل پدید آورندهی انواع جوشها از جمله جوشهای زیرپوستی مطرح میکردند که در سالهای اخیر با انجام مطالعات و تحقیقات کافی در این زمینه، تمامی موارد نامبرده رد شدهاند.
درمان جوشهای زیرپوستی
به دلیل عمقی بودن این جوشها، هرگونه تلاش برای خارج ساختن آنها از زیر پوست که توسط خود بیمار صورت بگیرد در نهایت منجر به ایجاد اسکارهایی خواهد شد که گاهی اوقات تا چندین ماه باقی میماند، بنابراین از هرگونه تلاش جهت خارج ساختن آنها خودداری نمائید، با این کار نه تنها باعث ایجاد زخم و آسیب به پوست خواهید شد بلکه طول دورهی بهبود را طولانیتر خواهید کرد.
درمان این جوش ها اغلب سخت و زمانبر است بنابراین اگر پس از مراجعه به متخصص پوست و یک دورهی درمان نتایج مطلوب را کسب نکردید نباید نگران باشید بلکه با صبر و حوصله درمانهای بعدی را امتحان کنید.
درمانهای دارویی که اغلب پزشکان جهت جوشهای زیر پوستی پیشنهاد می نمایند عبارتند از:
- آنتی بیوتیکهای خوراکی
- اکوتان
- داروهای هورمونی (برای خانمها)
- در مواردی که جوشهای موجب آزار و درد فراوان برای بیمار هستند پزشک با ایجاد یک برش کوچک و طی یک جراحی سرپایی اقدام به خارج ساختن آن مینماید.
دیدگاه خود را بنویسید